Academia de Stiinte a Moldovei

Informaţie generală

Laboratorul sub denumirea men┼úionat─â a fost fondat în a. 1986 ┼či este continuitatea laboratorului „Ecologia fix─ârii azotului atmosferic”

Activitatea de baz─â.
Reie┼čind din necesit─â┼úile Republicii ┼či preg─âtirea profesional─â a colaboratorilor activitatea de lung─â durat─â a laboratorului este investigarea proceselor de simbioz─â ┼či antagonism dintre plante ┼či microorganisme, de fixare biologic─â a azotului atmosferic, de stimulare a germin─ârii semin┼úelor ┼či cre┼čterii plantelor ca fenomene pozitive, cât ┼či studierea fenomenelor negative provocate de microorganismele cu caracter patogen sau conven┼úional patogen fa┼ú─â de plante – boli sau anomalii în dezvoltarea plantelor. La momentul de fa┼ú─â la baza tematicii de cercetare se afl─â capacitatea microorganismelor (în special a bacteriilor de rizosfer─â) de a stimula cre┼čterea, dezvoltarea ┼či productivitatea la plantele furajere: lucerna ┼či porumbul.

Competenţa
La baza activit─â┼úii laboratorului au fost puse cuno┼čtin┼úele acumulate de colaboratori atât în procesul de studii universitare (2 biologi, 2 pedologi, 2 pedologi-agrochimi┼čti, 1 agronom) cât ┼či pe parcursul preg─âtirii în doctorantur─â (1 specialist în fitopatologie ┼či 1 – în protec┼úia plantelor). Dup─â cum am men┼úionat mai sus direc┼úia principal─â de cercetare a laboratorului a fost formulat─â ┼či continu─â din a. 1986. Pe parcursul anilor colaboratorii sau specializat în direc┼úia respectiv─â, astfel 4 colaboratori având o vechime de munc─â în cadrul laboratorului de peste 25 ani.

Activitatea inovaţională
Laboratorul are brevetate 4 inven┼úii: în domeniul fix─ârii azotului atmosferic la maz─âre, lucern─â, fasole ┼či soia. Este preg─âtit─â pentru brevetare o nou─â tulpin─â a bacteriei Rhizobium japonicum fixatoare de azot atmosferic în simbioz─â cu plantele de soia Activitatea inova┼úional─â a laboratorului a fost apreciat─â în cadrul Saloanelor de Inventic─â din Republic─â cât ┼či de peste hotare (Romania) cu diplome ┼či medalii de argint (4)

ANUNȚ

Cu privire la desf─â╚Öurarea audierilor publice a rezultatelor ob╚Ťinute în cadrul proiectelor din domeniile cercet─ârii ╚Öi inov─ârii

  ...