Academia de Stiinte a Moldovei

Informaţie generală

Laboratorul « Ficobiotehnologie » a fost fondat în anul 1991 în cadrul Institutului de Microbiologie al A.┼×.M., eveniment determinat de apari┼úia unei noi direc┼úii a ┼čtiin┼úei biologice moderne – ficobiotehnologia.

În cadrul laboratorului activeaz─â 12 cercet─âtori ┼čtiin┼úifici, inclusiv 1 academician ┼či 7 doctori în biologie. Un specialist î┼či face studiile în doctorantur─â la specialitatea biotehnologie. Doi doctoranzi au sus╚Ťinut cu succes d─ârile de seam─â asupra rezultatelor la tema tezei.
Laboratorul îndepline╚Öte func╚Ťia de baz─â didactic─â pentru studen┼úii Facult─â┼úii de Biologie ┼či Pedologie al USM ╚Öi a Facult─â╚Ťii de Biologie a Universit─â╚Ťii Academice care se specializeaz─â în domeniul microbiologiei ┼či biotehnologiei. În present, în cadrul laboratorului au fost preg─âtite 4 teze de licen╚Ť─â.

Investiga╚Ťiile efectuate în laborator pe parcursul mai multor ani au permis s─â fie formulate criteriile de selectare a tulpinilor de microorganisme, ca obiecte biotehnologice, respectarea c─ârora s-a soldat cu ob┼úinerea a 13 tulpini noi. Au fost stabili┼úi factorii ce influen┼úeaz─â productivitatea ┼či valoarea produsului final, propunându-se o serie de procedee noi de cultivare ┼či de ob┼úinere a biomasei cu un con┼úinut biochimic prognozat. A fost argumentat─â posibilitatea ┼či perspectiva utiliz─ârii compu┼čilor coordinativi ai unor metale ca reglatori chimici ai sintezei proteinelor, cianocobalaminei, carotenoizilor, ficobiliproteidelor, lipidelor ╚Öi acizilor gra┼či polinesatura┼úi, enzimelor ┼či altor substan┼úe bioactive.

In baza rezultatelor ob┼úinute a fost fondat─â o direc╚Ťie ┼čtiin┼úific─â nou─â – sinteza orientat─â a substan┼úelor bioactive de c─âtre cianobacterii ┼či microalge ┼či elaborarea tehnologiilor avansate de ob┼úinere a preparatelor biologice, având ca suport concep┼úia ┼čtiin┼úifica conform c─âreia sinteza orientata a substan┼úelor bioactive se realizeaz─â prin reglarea componen┼úei mediului ┼či a condi┼úiilor de cultivare în corespundere cu specificul activit─â┼úii biosintetice a microorganismelor în diferite etape de cre┼čtere ┼či multiplicare.

O alt─â direc┼úie de cercetare a laboratorului este utilizarea preparatelor din microalge ┼či cianobacterii în diferite domenii. Cercet─ârile întreprinse în colaborare cu Universitatea
« Al.I.Cuza » din Ia┼či au demonstrat eficacitatea preparatelor ob┼úinute din tulpini de nostoc, porfiridum ┼či spirulin─â în purificarea apelor reziduale de metale grele ┼či radionuclizi. La propunerea colegilor de la Ia╚Öi, a fost demarat un proiect interna╚Ťional cu tema Bioacumularea ┼či recuperarea microcomponentelor metalice din ╚Ölamul rezultat la solubilizarea alacalin─â a uraniului din minereu, cu ajutorul cianobacteriilor ┼či microlagelor. În baza cercet─ârilor efectuate a fost stabilit─â modalitatea optim─â de utilizare a culturilor Porphyridium cruentum ┼či Nostoc linckia în scopul solubiliz─ârii metalelor din ╚Ölamul rezultat de la solubilizarea alcalin─â a uraniului prin aplicarea oxid─ârii preventive a n─âmolului ┼či aplicarea mediului bazic care asigur─â un procent înalt de bioacumulare.

Deasemenea, în colaborare cu LCC┼× al USMF “N.Testemi┼úanu”, alte institu┼úii medicale de cercetare au fost stabilite efecte pozitive ale biopreparatelor de origine algal─â în diferite st─âri patologice (intoxica┼úii ┼či ciroze hepatice, ischemie cardiaca, osteoporoze s.a) ┼či explicate mecanismele ce realizeaz─â aceasta ac┼úiune. Opt din preparatele elaborate au fost înregistrate de Comisia Medicamentului al Ministerului S─ân─ât─â┼úii a RM ┼či actualmente se implementeaz─â în sistemul de ocrotire a s─ân─ât─â┼úii a Republicii.

Sub conducerea academicianului V.Rudic au fost sus╚Ťinute 32 teze de doctor, inclusiv 8 de doctor habilitat in microbiologie, botanica si medicina. Laboratorul a publicat peste 800 lucr─âri ╚Ötiin╚Ťifice, inclusiv 6 monografii, 26 lucrari didactice, peste 220 brevete de inven╚Ťie. Valoarea lucr─ârilor efectuate în laborator este confirmat─â prin publicare rezultatelor ob┼úinute în astfel de edi┼úii ┼čtiin┼úifice de prestigiu cum sunt "Algology" (Kiev), "International Journal on Algae" (New York), "Acta Universitas Sibinensis" (Sibiu), « Revue Roumaine de biochimie”, „Anale ┼čtiin┼úifice ale U.S.M. Seria ┼×tiin┼úe reale”(Chi┼čin─âu), „Isotopes Environ health” ,” Waste Management”,” Journal of Radioanalitical and Nuclear Chemistry”.

Activitatea inova┼úional─â a laboratorului a fost apreciat─â cu circa 220 medalii de aur ┼či argint la Saloanele Interna┼úionale de Inventic─â de la Geneva, Casablanca, Londra, Moscova, EURECA (Bruxelles), INFOINVENT (Chi┼čin─âu), INVENTICA (Ia┼či), INPEX (Pittsburgh).
Laboratorul « Ficobiotehnologie » efectueaz─â cercet─âri interdisciplinare, colaborând cu Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Medicin─â ┼či Farmacie « N.Testemi┼úanu », Universitatea Agrar─â din Moldova, Universitatea Tehnic─â din Moldova, Institutele de Chimie ┼či Zoologie ale A.┼×.M., Institutele de Ftiziopneumologie ┼či Cardiologie, Universitatea « Al.I.Cuza » din Ia┼či, Universitatea de Stat din Maroc, ╚Ö.a

ANUNȚ

Cu privire la desf─â╚Öurarea audierilor publice a rezultatelor ob╚Ťinute în cadrul proiectelor din domeniile cercet─ârii ╚Öi inov─ârii

  ...